Psykologisk Livssamtale Praksis

Foredrag - Ældre og sorg - når halvdelen af en forsvinder - Inge Kaldahl

Når børn mister -
Sorg er kærlighedens pris

Når et barn mister et elsket familie medlem, forsvinder følelsen af at leve i en tryg verden brat, barnet begynder at bekymre sig om fremtiden og spekulerer måske på, om den anden forælder nu også kan dø; og hvis det skulle ske, hvem skal så passe på mig? Eller kan jeg selv blive alvorligt syg, og kan jeg selv dø? Andre børn oplever, at ens far eller mor bliver forelsket i en ny, og de spekulerer over, om far måske går hen og glemmer mor?

Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer på at miste. Nogle børn bliver aggressive og vrede, nogle græder og bliver fortvivlede, andre bliver stille og indesluttede. Børn kan også få mareridt, problemer med at sove, ondt i maven, blive pylrede, eller have svært ved at koncentrere sig i skolen.

Som voksne skal vi ikke forvente, at barnet efter et stykke tid "er kommet videre". Mor eller far vil mangle i mange sammenhænge fremover. Vi skal som voksne være opmærksomme på, at det ikke er målet, at barnet skal give slip på den døde. Børn har behov for, at mor eller far forbliver en vigtig del af livet, det er vigtigt at barnet får lov at mindes, se billeder og tale om den afdøde i hverdagens samtaler og gøremål.

Vi må huske at, fordi et elsket menneske dør, dør relationen ikke.

Foredraget vil være med udgangspunkt i mine mangeårige erfaringer med at tale med børn og deres familier om det at miste.

Inge Kaldahl  •  Aalborg Nordjylland  •  Tlf. 6165 9396  •  inge@ingekaldahl.dk